Linda Dijkstra is een gepassioneerd kunstdocent die het belang van kunsteducatie voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren benadrukt. Ze heeft ervoor gekozen om als zelfstandig kunstdocent te werken om zo optimale ruimte te hebben voor haar visie op kunstonderwijs.
Kunsteducatie is een middel om de wereld te begrijpen. Kunst (beeldend, theater, film enz.) kan helpen om de wereld op een andere manier te zien. Door kinderen te leren zelf kunst te maken, het maakproces te ervaren en te leren kritisch na te denken en hun eigen mening te vormen, ontwikkelen ze een eigen beeldtaal. Deze taal is belangrijke in het omschrijven van je innerlijke gevoelswereld.
Kunsteducatie is een bouwsteen voor persoonlijke ontwikkeling. Kunst kan helpen om zelfvertrouwen op te bouwen, emoties te uiten en sociale vaardigheden te ontwikkelen. In de huidige digitale wereld is dit belang nog groter geworden.
Kunstonderwijs kan een belangrijke basis vormen voor een carrière in creatieve beroepen, maar ook voor andere beroepen waar creativiteit en probleemoplossend vermogen gevraagd zijn.
Producten en Diensten
Kunstlessen voor basisscholen op maat/ op aanvraag/ passend in het curriculum. Ik bezoek de (basis)scholen met een cultureel beeldend project, met als doel het aanleren van beeldende kennis en vaardigheden of om verdieping te geven aan een onderwerp: bijv. art&science, art&fabric of art&food, kleurenlab.
Kunstlessen voor het VO, op maat en op aanvraag te ontwikkelen passend in het pta t.b.v. CKV dagen of projectdag. Voor verschillende niveau’s en skills.
Examentrainingen voor de bovenbouw: Kunst Algemeen (Bespiegeling). Kunstpresentaties in een beschermde leeromgeving.
Project onderwijs: Met behulp van CmK heb ik een educatieve projecten ontwikkeld. Het kunstlab voor de BWB in Dalen bijvoorbeeld.
Kunstenaar in de klas – voorb. introductie en thematische lessen o.a. vervoer en communicatie (OBS de Rietlanden); tropisch aquarium en kaartborduren (St Gerardus School), Beroep Kunstenaar in ieder kind schuilt een kunstenaar (Picasso).